Warsztaty praktyczne Jedz z głową dla pracowników stołówek szkolnych oraz dyrektorów szkół podstawowych w Lublinie
W dniach 30 stycznia – 2 lutego 2024 r. w ramach realizacji „Programu polityki zdrowotnej na lata 2022-2024 w zakresie zdrowego odżywiania dla dzieci klas I-III szkół podstawowych w Lublinie „Jedz z Głową” odbyły się warsztaty dla intendentów, pracowników kuchni oraz dyrektorów z lubelskich szkół zaangażowanych w projekt.
Zajęcia były prowadzone przez Agnieszkę Danielewicz z Instytutu Eligo - twórczynię wielu autorskich szkoleń w zakresie promocji zdrowego żywienia dedykowanych dzieciom, młodzieży i dorosłym, członkinię Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz European Associaton for the Study of Obesity.
Podczas czterodniowego szkolenia uczestniczki i uczestnicy zapoznali się z następującymi zagadnieniami:
- „Dania kuchni regionalnych oraz kuchnie świata jako element edukacji żywieniowej”.
- „Planowanie i realizacja jadłospisów dla żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych w ujęciu całościowym”.
- „Dobra praktyka higieniczna i dobra praktyka produkcyjna – omówienie zasad i najważniejsze kwestie w żywieniu zbiorowym”.
W warsztatach wzięło udział 95 osób, wśród nich można było usłyszeć następujące opinie:
- „Warsztat prowadzone są energicznie i ciekawie, przekazywana wiedza jest bardzo przydatna w praktyce” - Intendent Szkoła Podstawowa nr 32 im. Pamięci Majdanka.
- „Jak zawsze super, bardzo ważna wymiana doświadczeń między pracownikami dbającymi o żywienie dzieci z różnych ośrodków” - Intendent SOSW dla Dzieci i Młodzieży Niesłyszącej i Słabo Słyszącej.
- „Czerpiemy bardzo dużo wiedzy, szkolenie bardzo bogate merytorycznie, przydatne do pracy” - Pracownicy kuchni Szkoły Podstawowej nr 20 im. Jarosława Dąbrowskiego.