23 styczeń 2023

XXXV lecie zespołu Trauma

zdjęcie: XXXV lecie zespołu Trauma / kupbilecik24.pl / XXXV lecie zespołu Trauma
kupbilecik24.pl / XXXV lecie zespołu Trauma
Zapraszamy 18 lutego 2023 roku do Fabryka Kultury Zgrzyt, Lublin, Al. Józefa Piłsudskiego 13.
REKLAMA
data: 2023-02-18 20:00
miejsce: Fabryka Kultury Zgrzyt, Lublin, Al. Józefa Piłsudskiego 13
bilety: KUP BILET
 

TRAUMA to jedna z najbardziej doświadczonych polskich formacji death metalowych. Zaczęła funkcjonować pod koniec lat 80-tych jako THANATOS.
Z tego okresu pochodzą dwie taśmy demo, dzięki którym ten elbląski zespół zaczął być coraz częściej wymieniany w gronie liderów rodzimej sceny podziemnej. Wiosną 1992 roku zapadła decyzja o zmianie nazwy na TRAUMA, a w maju w olsztyńskim studio polskiego radia zarejestrowany zostaje materiał "INVISIBLE REALITY". Trafia on na rynek w czerwcu 1993 roku za sprawą LOUD OUT rec./ MORBID NOIZZ prod. wywołując bardzo pozytywne reakcje, zarówno w podziemnych i oficjalnych magazynach, jak i wśród fanów. Na realizacje kolejnych pomysłów trzeba było czekać do października 1995 roku, kiedy to TRAUMA zarejestrowała w gdańskim SL studio utwory na swój debiutancki album " COMEDY IS OVER". Materiał ukazał się jesienią 1996 roku nakładem VOX MORTIS rec. wyłącznie na kasecie. .

Efektem kolejnej sesji nagraniowej, która miała miejsce w październiku 1997 roku w olsztyńskim studio SELANI, był mini album " DAIMONION", który przyniósł zespołowi kontrakt z PAGAN rec. Pierwszym owocem tej współpracy było wydanie CD " DAIMONION", wzbogaconego o zremasterowane utwory z "INVISIBLE REALITY". W między czasie TRAUMA powraca do sporej aktywności koncertowej, zaliczając wiele udanych koncertów w całym kraju. Wiosną 2000 roku zespół wchodzi do studia HERTZ w Białymstoku, gdzie powstaje drugi pełno czasowy album TRAUMY "SUFFOCATED IN SLUMBER". Płyta trafia do sklepów pod koniec września. W tym samym czasie, również nakładem PAGAN rec., ukazuje się reedycja debiutanckiego krążka " COMEDY IS OVER", dostępna w nowej oprawie graficznej i po raz pierwszy w formacie CD.

Płyta "SUFFOCATED IN SLUMBER" była przełomowym momentem w karierze zespołu. Już w marcu 2001 roku nakładem niemieckiej firmy SYSTEM SHOCK rec. krążek ten trafił na rynek europejski. W tym samym miesiącu TRAUMA wyrusza na trasę wraz z DECAPITATED i VADER w ramach "REIGN FOREVER WORLD TOUR", odwiedzając największe polskie miasta. Podczas tych gorących koncertów zostaje zarejestrowany materiał na koncertowy album "CRASH TEST: LIVE". Premiera płyty odbyła się w listopadzie tego samego roku, po raz kolejny dzięki PAGAN Rec.
W styczniu 2002 roku TRAUMA uderza ponownie w polskich fanów na "EXPRESSION OF HORROR TOUR" tym razem w towarzystwie zespołów DEVILYN i MISTERIA. Dobra passa trwa, bo już w kwietniu zespół wyjeżdża na swoje pierwsze zagraniczne koncerty w ramach " SYSTEM SHOCK OVER EUROPE TOUR PART TWO" z MASTER, KRABATHOR i XENOMORPH. Trasa obejmowała niemal całe Niemcy i Holandię, wywołując bardzo pozytywne reakcje wśród fanów. Po powrocie do kraju zespół rozpoczyna prace nad nowymi utworami. W październiku 2002 roku TRAUMA zostaje zaproszona na kolejną edycję " THRASH"EM ALL FESTIVAL", tym razem dzieląc scenę z MONSTROSITY, VOMITORY, LOST SOUL, SCEPTIC, DISSENTER i CONTEMPT. Po tych koncertach muzycy zespołu definitywnie zamykają się w sali prób, by dokończyć prace nad następcą "SUFFOCATED IN SLUMBER".Z początkiem2003 roku zespół odchodzi ze stajni PAGAN rec., z którą był związany przez ostatnich pięć lat. W lutym zostaje podpisany nowy kontrakt z firmą EMPIRE rec., a już w marcu TRAUMA wchodzi ponownie do białostockiego studia HERTZ, by zarejestrować najnowszy album "IMPERFECT LIKE A GOD". Premiera płyty odbyła się 25 listopada 2003 roku.

Wiosna 2004 roku dzięki francuskiej wytwórni ADIPOCERE rec. "IMPERFECT LIKE A GOD" trafia oficjalnie na rynek europejski, uzyskując bardzo dobre noty w branżowej prasie, co przekłada się na większe zainteresowanie zespołem. 13 marca 2004 roku TRAUMA bierze udział w osiemnastej edycji festiwalu METALMANIA, który to tradycyjnie odbył się w katowickim Spodku. Zespół wystąpił na dużej scenie, grając u boku SOULFLY, MORBID ANGEL, KRISIUM, ENSLAVED, TIAMAT, MOONSPELL. W tym okresie TRAUMA również intensywnie promuje swój nowy album, grając sporo pojedynczych koncertów. W czerwcu TRAUMA wyrusza wraz z DIES IRAE, SCEPTIC i SHADOWS LAND na promujące "IMPERFECT LIKE A GOD" koncerty w ramach EMPIRE INVASION TOUR.
Jesienią zespół gra ostatnie sztuki w ramach promocji "IMPERFECT LIKE A GOD". Przełom roku 2004/2005 to okres świadomej bierności koncertowej zespołu. W tamtym momencie najważniejszy był proces powstawania nowej płyty i ukończenie prac nad nim. Sesja nagraniowo "DETERMINATION" odbywa się w maju i czerwcu 2005 roku ponownie w studio Hertz.
Płyta ukazała się 25 sierpnia pod skrzydłami EMPIRE rec. i tak jak poprzedni album, został dołączona do magazynu TRASH"EM ALL Videoklip do utworu "The Elegy for Doom", ,promujacy to wydawnictwo, emitowany był wielokrotnie przez najbardziej znaną stację muzyczną na świecie MTV 2 w Stanach Zjednoczonych. Latem Trauma wystąpiła na kilku letnich festiwalach a jesienią odbywa polską część trasy z amerykańską legendą death metalu, zespołem Vital Reamains. Wiosna 2006 roku wytwórnia Unique Leader rec. W ramach wykupionej licencji wydaje album " DetermiNation" na rynek amerykański W 2006 roku za sprawa Empire rec wychodzi również mini album "HAMARTIA" z dwoma premierowymi utworami Traumy i aż trzema coverami.

W 2007 roku na świat przyszło najnowsze "dziecko" płyta. "Neurotic Mass", której wydawca jest również Empire rec. Płyta została nagrana w Hertz studio tak jak poprzednie produkcje.
W 2010 roku ukazał się kolejny album formacji zatytułowany " Archetype Of Chaos" nakładem Witching Hour production.

W czerwcu 2013 roku nakładem firmy Witching Hour prod. ukazał się kolejny studyjny album zespołu "Karma Obscura". Od początku grudnia 2013 roku, zespół rozpoczyna serię koncertów kontynuując w ten sposób promocje najnowszej płyty. W ramach "Karma Obscura Tour" grupa odwiedziła wiele miast polskich i zagranicznych, w międzyczasie grając m.in. na pierwszej edycji szczecińskiego Festiwalu Muzyki Extremalnej "Aaaarrrggghhh" u boku amerykańskiej legendy Obituary. Na początku kwietnia 2015 roku Trauma zagrała pojedyńczy koncert w Norwegii w towarzystwie zespoł Iumenta, a 26 kwietnia 2015 ponownie wystąpiła w Szczecinie na festiwalu 5-lecie Stowarzyszenia Muzyki Extremalnej "Aaaaaaarrghh" w towarzystwie zespołów Behemoth, Masachist, Deivos etc.. W tym też roku światło dzienne ujrzał split Trauma/ Offence "Craving for…", na którym znalazła się nowa wersja "Traumowego" klasyka pod tym samym tytułem. 2016 rok przyniósł wznowienie jakże ważnego debiutu zespołu z taśmy "Invisible Reality", podobnie jak "Craving for…" wydała go firma Deformeathing production. Zespół promował to wydawnictwo serią koncertów w ramach "Invisible Reality Tour", które trwały do czerwca 2017 roku. W sierpniu 2017 Trauma wystąpiła na festiwalu Summer Dying Loud w Aleksandrowie Łódzkim. W październiku 2017 dzięki Deformeathing prod. ukazała się na rynku kolejna reedycja, tym razem legendarnego, debiutanckiego albumu "Comedy is Over". Jesienią zespół zagrał pierwszą część trasy promującej tą płytę i po nowym roku kontynuował koncerty w jej ramach. Wiosna 2019 Trauma wyruszyła na objazdówkę TRAUMATYCZNE MISTERIA TOUR PART I, w międzyczasie kończąc najnowszy album w Studio Hertz. Jesienią 2019 roku zespół odbył drugą część trasy TRAUMATYCZNE MISTERIA TOUR PART II, zahaczając o miasta pominięte podczas wiosennej tury koncertów.
6 marca 2020 roku za sprawa Selfmadegod rec. pojawiała się na rynku długo oczekiwana nowa płyta Traumy " Ominous Black". Niestety promocji tego wydawnictwa nie można było wesprzeć działaniami koncertowymi, gdyż sytuacja związana z pandemią covit - 19 wykluczyła taką możliwość. W sierpniu Trauma zagrała jeden jedyny koncert w całym 2020 roku w olsztyńskim Amfiteatrze, u boku Vader i Insidius. Reszta zaplanowanych wcześniej pojedynczych sztuk, festiwali i trasa Omimous Black, zostały odwołane w ostatniej chwili. 30 kwietnia 2021 roku ponownie za sprawa Selfmadegod rec zespół wydał mini album " Acrimony", który stanowi swoiste uzupełnienie ostatniej płyty Traumy. Sytuacja pandemiczna nie uległa poprawie, dlatego działania koncertowe zespołu zostały skutecznie zamrożone na kolejne miesiące. W okresie letnim obostrzenia zostały jednak poluzowane na tyle, iż zespół wystąpiła w sierpniu 2021 roku na Siekiera Open Air Festival we Wrocławiu i tydzień później w Gdańsku na United Arts Open Air Festival. W grudniu dzięki Pagan rec. Na rynku pojawiła się też długo oczekiwana reedycja kultowego albumu Traumy "Suffocated In Slumber" Tym razem poza cd i ekskluzywnym box"em po raz pierwszy materiał ten ukazuje się na winylu.

W maju 2022 światło dzienne ujrzała kolejna reedycja, tym razem płyty koncertowej Traumy " Crash Test - Live", która tym razem sygnowana została logiem Selfmadegod rec. Rok 2022 nie przyniósł wzmożonych działań koncertowych w efekcie dalszych ograniczeń związanych z pandemią, ale też problemów zdrowotnych perkusisty Małego, który przez wiele miesięcy nie mógł grać. We wrześniu 2022 zapaliło się światełko w tunelu i pojawiła się możliwość zagrania koncertu w Elblągu na który serdecznie zapraszamy. Do końca 2022 roku zespół zagrał zaledwie kilka koncertów ale na 2023 zapowiedział już jubileuszowa trasę 35th Anniversary Tour w ramach której odwiedzi kilkanaście wiele miast i zagra na kilku letnich festiwalach.

Trauma przez te wszystkie lata zagrała mnóstwo koncertów u boku gwiazd metalu z całego świata. Koncertowała z powodzeniem na prestiżowych trasach koncertowych jak i festiwalach zarówno w kraju, jak i poza jego granicami. Występowała w dużych halach koncertowych, jak i w małych klubach, zbierając całymi latami doświadczenie i obycie scenicznie.
Trauma to grupa pasjonatów oddanych bez reszty muzyce i scenie ekstremalnej, którzy mimo tak wielu lat grania wciąż bawią się tym co robią i widać to bezapelacyjnie na ich koncertach.

Dyskografia:
" Invisible Reality" mc oficjalna taśma 1993 (Loud Out rec./ Morbid Noizz prod.)
" Comedy is Over" cd/ mc 1996 (Vox Mortis rec.)
" Daimonion" split cd/ mc 1998 (Pagan rec.)
"Comedy is Over" cd 2000 (Pagan rec.)
" Suffocated in Slumber" cd/ mc 2000 (Pagan rec./ System Shock rec.)
" Crash Test: Live" cd/ mc - album koncertowy 2001( Pagan rec.)
" Imperfect Like a God" cd 2003 (Empire rec. / Adipocere rec.)
" Determination" cd 2005 (Empire rec./ Unique Leader rec.)
" Hamartia" mcd 2006 (Empire rec.)
" Neurotic Mass" cd 2007 (Empire rec.)
" Archetype of Chaos" cd/ lp 2010 (Witching Hour prod.)
" Karma Obscura" cd/ 2013 (Witching Hour prodd.)
" Craving for…" split 7″ ep/ cd 2015 (Deformeathing prod./ Bestial Invassion rec.)
" Invisible Reality + Promo 1991″ reedycja 2016 - cd/ mc / box (Deformeathing rec.)
" Comedy is Over" reedycja 2017 cd / box/ winyl (Deformeathing prod.)
" Ominous Black" full album 2020 cd / box/ winyl/ mc (Selfmadegod rec)
" Acrimony" mini album 2021 cd / box/ winyl/ mc (Selfmadegod rec)
" Suffocated in Slumber" reedycja cd/ box/ winyl 2021 (Pagan rec.)
" Crash Test: Live" reedycja cd/ box - album koncertowy 2022 (Selfmadegod rec)

Bilety do nabycia na: KupBilecik.pl
 
Trauma
artyści:
Arkadiusz "Mały" Sinica, Jarosław "Mister" Misterkiewicz, Artur "Chudy" Chudewniak
TRAUMA to jedna z najbardziej doświadczonych polskich formacji death metalowych. Zaczęła funkcjonować pod koniec lat 80-tych jako THANATOS. Z tego okresu pochodzą dwie taśmy demo, dzięki którym ten elbląski zespół zaczął być coraz częściej wymieniany w gronie liderów rodzimej sceny podziemnej. Wiosną 1992 roku zapadła decyzja o zmianie nazwy na TRAUMA, a w maju w olsztyńskim studio polskiego radia zarejestrowany zostaje materiał "INVISIBLE REALITY". Trafia on na rynek w czerwcu 1993 roku za sprawą LOUD OUT rec./ MORBID NOIZZ prod. wywołując bardzo pozytywne reakcje, zarówno w podziemnych i oficjalnych magazynach, jak i wśród fanów. Bilety do nabycia na: KupBilecik.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Lublin
-6.6°C
wschód słońca: 06:59
zachód słońca: 16:28
Koronawirus
lubelskie
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Lublinie

kiedy
2023-02-08 20:00
miejsce
Fabryka Kultury Zgrzyt, Lublin,...
wstęp biletowany
kiedy
2023-02-10 19:00
miejsce
Filharmonia Lubelska, Lublin,...
wstęp biletowany
kiedy
2023-02-10 20:00
miejsce
Fabryka Kultury Zgrzyt, Lublin,...
wstęp biletowany
kiedy
2023-02-10 20:00
miejsce
Centrum Kongresowe Uniwersytetu...
wstęp biletowany