E-book kulinarny w ramach Festiwalu Kuchnia Inspiracji
Właśnie ukazał się e-book kulinarny z przepisami studentów kierunków gastronomicznych - uczestników konkursu zorganizowanego w ramach Festiwalu Kuchnia Inspiracji.
E-book jest podsumowaniem konkursu kulinarnego, który odbył się 24 listopada 2023 r. w pracowni gastronomicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Udział wzięli w nim studenci kierunków gastronomicznych, którzy podczas sesji live cookingu przygotowali dania z burakiem, tematem przewodnim zeszłorocznej edycji Festiwalu. E-book przedstawia przepisy ich autorstwa, inspirowane kuchnią lokalną. Wśród dań znalazły się przystawki, dania główne - mięsne i wegetariańskie, a także desery.
Studentów oceniało jury, w którym zasiedli pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego, a także szefowie kuchni lubelskich Miejsc Inspiracji - Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta, Łukasz Porowski z Perłowej Pijalni Piwa i Marcin Szulej z Restauracji Kulturalna.
Zachęcamy do lektury!