Ekologiczne Boże Narodzenie – święta w zgodzie ze środowiskiem
Okres przedświąteczny to gorący czas dla wielu gospodarstw domowych. Przygotowania do obchodów Bożego Narodzenia i Nowego Roku sprawiają, że duża część z nas zajęta jest zakupami, przystrajaniem domów i planowaniem wyjazdów. Warto przy tym zadbać o ograniczenie negatywnego wpływu naszych działań na środowisko.
REKLAMA
Jednym z elementów, bez których trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, jest choinka. Jej wybór ma znaczenie nie tylko w kontekście stworzenia odpowiedniej atmosfery, ale także dbałości o środowisko. – Idąc na zakupy warto pamiętać, że żywe drzewko jest bardziej ekologiczne od sztucznego. Świerki i jodły uprawiane w celu przedświątecznej sprzedaży, często sadzone są w miejscach, w których nie mógłby wyrosnąć las, np. pod liniami wysokiego napięcia. Kupując żywą choinkę nie przyczyniamy się zatem do degradacji środowiska. Należy jednak pamiętać, by pochodziła ona z legalnego źródła – mówi Radosław Żuk, prezes zarządu Fundacji BOŚ. Dodatkowo, prawdziwe drzewka często dostępne są w donicach, co umożliwia ich późniejszą uprawę. Zauważmy również, że rosnące w trakcie roku choinki produkują tlen i w przeciwieństwie do produktów z tworzyw syntetycznych podlegają kompostowaniu.
Ekologiczne zakupy
Boże Narodzenie to nie tylko poszukiwania wymarzonych dekoracji. Przed świętami istotne pozycje na liście zakupów zajmują artykuły spożywcze, a także prezenty. Kupując zabawki, warto zdecydować się na te wykonane z odnawialnych surowców, np. z drewna. Dobrym pomysłem jest wybranie podarków, które nie będą wymagały kłopotliwych w produkcji i utylizacji źródeł zasilania. Jednakże, jeżeli już zdecydujemy się na tego typu upominek, pamiętajmy o zaniesieniu zużytych baterii do odpowiedniego punktu odbioru. Zawierają one bowiem m.in szkodliwe dla zdrowia i środowiska metale: ołów, rtęć czy kadm.
Krokiem w kierunku większej dbałości o naszą planetę jest również zakup adekwatnej ilości jedzenia. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuję jedzenia 2018”, aż 42% Polaków przyznaje się do wyrzucania produktów spożywczych. Tymczasem, niewykorzystane jedzenie wymaga utylizacji, a jego produkcja jest kłopotliwa dla środowiska. Szczególnie widać to w przypadku kojarzących się ze świętami słodyczy, które wytwarzane są często z oleju palmowego – nie dość, że źle wpływającego na zdrowie, to produkowanego na plantacjach, powstałych w miejscu wykarczowanych lasów deszczowych.
Przedświąteczne podróże
Okres poprzedzający Boże Narodzenie i Nowy Rok zachęca do podróży – czy to na krótkie wakacje, czy w rodzinne strony. Wiele osób w tym czasie wybiera wysokoemisyjny transport, taki jak samochód czy samolot. Tymczasem, z danych Eurostatu wynika, że w 2017 r. mieszkaniec Unii Europejskiej wyemitował średnio 7,2 tony CO2 – to tzw. ślad węglowy. Co ważne, każdy może podejmować działania minimalizujące dostarczanie do atmosfery gazów cieplarnianych, odpowiedzialnych za globalne ocieplenie.
Jedną z opcji jest zamiana samochodu na pociąg, będący znacznie przyjaźniejszym środowisku środkiem lokomocji.
Jeżeli jednak zostajemy w domu, warto z kolei zastanowić się, czy konieczne jest oświetlanie domu długimi sznurami światełek. Choć technologia LED w zdecydowany sposób ogranicza zużycie energii, należy pamiętać, że produkcja artykułów elektrycznych nie jest obojętna dla środowiska.
Ekologiczne zakupy
Boże Narodzenie to nie tylko poszukiwania wymarzonych dekoracji. Przed świętami istotne pozycje na liście zakupów zajmują artykuły spożywcze, a także prezenty. Kupując zabawki, warto zdecydować się na te wykonane z odnawialnych surowców, np. z drewna. Dobrym pomysłem jest wybranie podarków, które nie będą wymagały kłopotliwych w produkcji i utylizacji źródeł zasilania. Jednakże, jeżeli już zdecydujemy się na tego typu upominek, pamiętajmy o zaniesieniu zużytych baterii do odpowiedniego punktu odbioru. Zawierają one bowiem m.in szkodliwe dla zdrowia i środowiska metale: ołów, rtęć czy kadm.
Krokiem w kierunku większej dbałości o naszą planetę jest również zakup adekwatnej ilości jedzenia. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuję jedzenia 2018”, aż 42% Polaków przyznaje się do wyrzucania produktów spożywczych. Tymczasem, niewykorzystane jedzenie wymaga utylizacji, a jego produkcja jest kłopotliwa dla środowiska. Szczególnie widać to w przypadku kojarzących się ze świętami słodyczy, które wytwarzane są często z oleju palmowego – nie dość, że źle wpływającego na zdrowie, to produkowanego na plantacjach, powstałych w miejscu wykarczowanych lasów deszczowych.
Przedświąteczne podróże
Okres poprzedzający Boże Narodzenie i Nowy Rok zachęca do podróży – czy to na krótkie wakacje, czy w rodzinne strony. Wiele osób w tym czasie wybiera wysokoemisyjny transport, taki jak samochód czy samolot. Tymczasem, z danych Eurostatu wynika, że w 2017 r. mieszkaniec Unii Europejskiej wyemitował średnio 7,2 tony CO2 – to tzw. ślad węglowy. Co ważne, każdy może podejmować działania minimalizujące dostarczanie do atmosfery gazów cieplarnianych, odpowiedzialnych za globalne ocieplenie.
Jedną z opcji jest zamiana samochodu na pociąg, będący znacznie przyjaźniejszym środowisku środkiem lokomocji.
Jeżeli jednak zostajemy w domu, warto z kolei zastanowić się, czy konieczne jest oświetlanie domu długimi sznurami światełek. Choć technologia LED w zdecydowany sposób ogranicza zużycie energii, należy pamiętać, że produkcja artykułów elektrycznych nie jest obojętna dla środowiska.
PRZECZYTAJ JESZCZE